Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
9.8.2013, Milan Šurkala, aktualita
Nový kapesní ultrazoom Casio Exilim EX-ZR800 přináší objektiv s 18× optickým zoomem a 16MPx snímač. K tomu tu najdete 5osou optickou stabilizaci, podporu RAWu a nově třeba i funkci time lapse záznamu.
_patrik (69) | 9.8.201318:53
bych poznamenal ze své prosté praxe: tahle třída Casio ­(HS­) se u nás doma ujala jako rodinný reportážní strojek, který stíhá bez rozmazávání a včas snímat obvyklá témata a příležitosti, tedy především děti v průběžném neklidu. A třeba pro sporty, pozemní, vodní a vzdušné stroje nebo technické procesy je schopný zaznamenat s potřebnou přesností a frekvencí fáze dějů. Týká se to jak statických snímků, tak videa ­- ta proměnlivá rychlost videozáznamu na jedno ťuknutí není nic nového, mám ji tam taky a umí nejen dělat švandu, ale i být užitečná.

Snaha výrobce něco udělat se stabilizací je mi rozhodně sympatická, protože na delších ohniscích se už u 12,5x objektivu člověk pere s třesem a zkomponovat bez stativu nějaký snímek dá fušku ­- takže budu čekat, jestli slibované pětiosé stabilizování v praxi přinese něco prospěšného ­- zejména pro hand­-held. U 18x objektivu tohle bude čirá nezbytnost. Další nová funkce je time lapse neboli časosběr. Znám ji odjinud, uvidíme, jak to funguje tady. Jestli na nějaké ryze elementární úrovni, nebo to bude trochu prokoumanější ­(třeba s nějakou možností reagování na intenzitu osvětlení apod.­). Přidání RAWu je po jeho nasazení do tisícovky celkem očekávatelné ­- Casio má slušně nabito, pokud jde rychlostní parametry jeho strojů, teď přidává fičury, kterými své lepší modely vybavuje konkurence. Odpovídá to kompletnímu PASM a pro cestovatelské foto je RAW výborný nápad, aby člověk mohl občas spáchat i nějaké to umění. Ještě tak přidat trochu rafinovanější ruční WB.

Po celkem nedávné premiéře sedmistovky a tisícovky se objevila v recenzích kritika kvality snímků ­(ve srovnání se staršími generacemi­), příčinou ­(snad­) má být nastavení nového procesoru ­(resp. enginu­). Tohle by mohla být mnohem větší potíž než samotná kvalita objektivu, ten ve třídě běžných a celkem levných travel zoomů nijak extra nevybočuje. Takže to bude kritérium pro mě. A snad Casio podobnými prvky brzy updatuje i tisícovku, ta se mi jeví jako celkově propracovanější alternativa.

Fakt je, že při tom celém softwarovém ohňostroji, kterým Casio hýří, by si člověk přál, aby na ředitelství sáhli do kasy, a koupili si taky někde opravdu fajnová skla. Ovšem by pak asi i ta cena byla trochu jinde, takže to má svá pro a proti.
Odpovědět0  0
rousini (237) | 9.8.201315:54
kromě objektivu to má všechno...
Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.8.201316:13
...a este okrem cipu
Odpovědět1  0
busy (4706) | 9.8.201313:00
Tak to multiexpozicne ISO 25600 zo snimaca 16.79 MPix na 1­/2,3­" by som chcel vidiet...
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.